Associació Cultural
FONS JOSEP TORRENT BUCH

 

BIO

BIOGRAFIA BREU

Josep Torrent Buch neix a Sant Feliu de Guíxols el 18 de gener de 1915. Comença el seu interès per la pintura a la jove edat de set anys, fent els seus primers dibuixos entre els set i els deu anys. Cursa estudis al col·legi La Salle, “Los Hermanos” de Sant Feliu de Guíxols, on assisteix a classes de dibuix un cop per setmana, preferint això en comptes d’anar a jugar amb els amics. És llavors quan s’adona del seu interès pel dibuix i comença les classes a l’Escola de Belles Arts local, regentada per la Sra. Gertrudis Romaguera.

L’any 1933, a l’edat de divuit anys, és enviat a a Barcelona fins a l’any 1936, on continua amb els seus estudis de dibuix i pintura a l’Escola de Belles Arts “La Llotja”, i on guanya tres primers premis de dibuix. Es paga aquests estudis amb un treball de pintor “de parets”; i dedica el seu temps lliure a anar al Zoo i a l’Aquari de la ciutat a fer dibuixos al natural dels animals i peixos.

Del 12 al 22 de juliol de 1936 es fa a Palafrugell una exposició col·lectiva en la qual hi participa. Aquesta és la seva primera exposició, però no es pot finalitzar, ja que el 18 de juliol comença la Guerra Civil Espanyola.

A finals del 1936 és cridat a la guerra, al front d’Aragó. Fent servir els seus estudis de dibuix i perspectiva, entra a formar part del Servei de Cartografia del seu regiment.
A l’edat de vint-i-dos anys, en el front, traça escenes de guerra que surten publicades a la premsa. Més tard a Barcelona participa en una mostra de cartells de propaganda a l’estació de metro de la plaça de Catalunya, en col·laboració amb Martí Bas i Clavé.

A finals de 1938 marxa a França, fugint amb el seu regiment, sobreviu a les adversitats gràcies a fer dibuixos que canvia per poder menjar en cases de pagès ell i els seus companys. i el fan refugiat de guerra al camp de concentració d’Agde Herault, prop de Perpinyà, on es queda uns quatre mesos aproximadament. I aquí comença a guanyar-se la simpatia dels comandaments, fent-los retrats amb els quals aconsegueix un cert tracte de favor.

De tornada a Espanya és retingut a la presó de Figueres, assoleix alliberar-se d’aquesta retenció gràcies a un dibuix en què apareix l’escut d’Espanya i en transparència la cara del general Franco; i és allotjat a casa de la germana de Salvador Dalí.  Arriba a Sant Feliu de Guíxols a finals de l’any 1939, i fa la seva primera exposició de dibuixos i pintures sobre temes bèl·lics, en un local del carrer Major de la ciutat. Aquesta mateixa exposició es torna a realitzar, amb més material, per la festivitat de Reis de l’any 1940 al mateix local. Participa en aquesta mateixa època en la confecció de retaules religiosos sota la direcció de Sebastià Platja.                                                                                                           >>

 

Josep Torrent Buch.

Barcelona, 1933.

A principis del 1941 que marxa al servei militar obligatori, a Villa Sanjurjo -actualment Alhucemas- al Marroc; allà fa una sèrie de dibuixos sobre temes àrabs que són exposats allà mateix amb ressò de la premsa i gran acolliment per part del públic que hi assisteix.
L’any 1942 torna a Sant Feliu de Guíxols, i és llavors quan comença a fer la seva obra més emblemàtica, pintant els paisatges marins dels voltants de la seva ciutat: la Cala del Vigatà, la Cala de l’Ametller, Sant Pol, i diferents indrets de la costa de Sant Feliu a Tossa. És aquí on es veuen les primeres transparències de l’aigua de mar que van caracteritzar la seva obra. A partir d’aquest moment comença la seva carrera pictòrica professional que el converteix l’any 1950, segons la crítica especialitzada, en el pintor de la Costa Brava. L’any 1984 fa la seva l’última exposició a Sant Feliu, i el 1994 participa en una exposició col·lectiva a Castellginest, a França.

Ell qualifica la seva pintura com una espècie d’impressionisme expressat dels moments viscuts. En la seva obra predominen notablement les marines, amb les seves transparències, llums, i moviments, i és un fidel testimoni de l’evolució paisatgística, on es poden veure les diferents èpoques tant físiques com pictòriques causades pel gran “boom” turístic que hi va haver als anys 1950-1970 a la Costa Brava.

Mor el febrer de 1999 a Sant Feliu de Guíxols.

Cal dir per finalitzar que han estat més de seixanta anys pintant i dibuixant sota les més diferents situacions, sempre però, sense perdre el sentit de l’Art. Pot dir-se sense cap mena de dubte que ha estat tota una vida dedicada a la pintura, amb més de 250 exposicions i més cinc-mil obres creades en el seu haver.

La seva obra forma part de col·leccions privades i institucionals d’arreu del món. Més a l’estranger que a casa nostra, ja que els primers que es varen interessar per la seva obra van ser els primers turistes que vingueren a la Costa Brava.
Associació Fons Josep Torrent Buch.

BIOGRAFIA GRÀFICA

ESCOLA BELLES ARTS "LA LLOTJA" BARCELONA 1933-36

El Discóbolo, dibuix, llapis i carbonet.

ESCOLA BELLES ARTS "LA LLOTJA" BARCELONA 1933-36

Dibuix color model al natural, femení. Realitzat a l’Escola de Belles Arts de Barcelona “Llotja” l’any 1935, a l’edat de vint anys.

ESCOLA BELLES ARTS "LA LLOTJA" BARCELONA 1933-36

Dibuix d’un noi. (efecte tridimensional). Any 1933

ESCOLA BELLES ARTS "LA LLOTJA" BARCELONA 1933-36

Dibuix d’un noi. (efecte tridimensional). Any 1933

GUERRA CIVIL ESPAÑOLA 1936-1939

Reproducció gràfica en un diari d’un dibuix de l’artista, de la seva època al front de la guerra civil, l’any 1937.

GUERRA CIVIL ESPAÑOLA 1936-1939

Reproducció gràfica en un diari d’un dibuix de l’artista, de la seva època al front de la guerra civil, l’any 1937.

GUERRA CIVIL ESPAÑOLA 1936-1939

Obra sobre paper realitzada amb la tècnica que precedeix a l’aerograf mecànic, doncs es va fer manualment aconseguint un resultat semblant. Any 1939. Primeres incursions al Surrealisme.

SERVEI MILITAR AL MARROC 1939-1942

Villa Sanjurjo, (actual Alhucemas) Marroc. Periode servei militar obligatori. Any 1939.

SERVEI MILITAR AL MARROC 1939-1942

Villa Sanjurjo, (actual Alhucemas) Marroc. Periode servei militar obligatori. Any 1939.

SERVEI MILITAR AL MARROC 1939-1942

Villa Sanjurjo, (actual Alhucemas) Marroc. Fent retrat esposa d’un Oficial Any 1939.

SERVEI MILITAR AL MARROC 1939-1942

Villa Sanjurjo, (actual Alhucemas) Marroc.  Any 1939.

SERVEI MILITAR AL MARROC 1939-1942

Villa Sanjurjo, (actual Alhucemas) Marroc.  Any 1939.

ANYS 1940-50

ANYS 1940-50

Tela de gran format, temàtica de fons marí i peixos. Any 1942

ANYS 1940-50

Sala d’exposicions de Girona. Any 1947

ANYS 1940-50

Pintant a la platja de Sant Feliu de Guíxols. Nevada del 1947

ANYS 1940-50

Platja de Sant Feliu de Guíxols. Nevada del 1947

ANYS 1950-70

Maqueta del primer cartell promocional de Platja d’Aro. any 1950-55. “Visite Playa de Aro. Costa Brava”

ANYS 1950-70

Anomenat per la premsa especialitzada de l’època com el “Pintor de la  Costa Brava”

ANYS 1950-70

En aquest període de temps realitza més cent exposicions: Barcelona, Madrid, Zaragoza, Sevilla, València, Girona, i a les poblacions més turístiques de la Costa Brava, com: Sant Feliu de Guíxols, Lloret, Tossa de Mar, Platja d’Aro, Palamós, etc.

ANYS 1950-70

Pintant la Rambla de Sant Feliu de Guíxols

ANYS 1950-70

Rambla de Sant Feliu de Guíxols

ANYS 1970-90

En aquest període de temps realitza les exposicions més centrades al territori de Catalunya, Barcelona, Girona (2 cops per any), Sant Feliu de Guíxols, Lloret, Tossa de Mar, Platja d’Aro, Palamós, etc. Són els anys de consolidació com artista de renom de mencions i exposicions honorífiques, organitzades per diferents institucions.

ANYS 1970-90

En aquest període de temps realitza les exposicions més centrat al aterritori de Catalunya, Barcelona, Girona (2 cops per any), Sant Feliu de Guíxols, Lloret, Tossa de Mar, Platja d’Aro, Palamós, etc. Són els anys de consolidació com artista de renom i de mencions i exposicions honorifiques, organitzades per diferents institucions.

ANYS 1970-90

L’Associació Turística de Sant Feliu de Guíxols li va atorgar el guardó de la “Porta Ferrada d’or”, guardó que també ha estat atorgat a personalitats com el president de la Generalitat, la Baronessa Thyssen, entre d’altres, en reconeixement a una vida dedicada a l’art i com a ambaixador del territori on va néixer.

ANYS 1970-90

Port de Sant Feliu anys, 1980

ANYS 1970-90

Barques a la platja, 1975. Aquesta obra pictòrica té la singularitat de poder-se veure des de tots els angles possibles, que sempre les barques apunten a la teva mirada. És un gran estudi de perspectiva.

ANYS 1970-90

Paissatge de la Garrotxa 1975.

ANYS 1970-90

Cala del Pi. Platja d’Aro. Si observa la tècnica característica de l’Artista de plasmar les transparències de l’aigua, i els elements també icònics de la Costa Brava com son les atzavares i els pins.

EXPOSICIONS

ANYS CREANT OBRA

OBRES VENUDES

Translate »